Welke conflicten zijn geschikt?

Hoe wij overlast ervaren, zoals geluidsoverlast of rommel, is sterk afhankelijk van de tijd, de plaats en de persoon die het veroorzaakt. Klusgeluiden op zaterdagmiddag klinken heel anders dan 's avonds laat. En is het je eigen kind dat harde muziek draait, of zijn het de buren? Geluid geproduceerd door een 'onbekende buur' wordt als storender ervaren dan hetzelfde geluid van een buur waar u goed contact mee heeft.

Muziek, feestjes, hard lopen, klussen, met de deuren slaan, blaffende honden zijn veel voorkomende oorzaken van overlast. Daarnaast ontstaan er ook ruzies over troep in het trapportaal, overhangende heggen, kattenpoep in je tuin, luchtjes en dergelijke.

Voor u actie onderneemt bij burenoverlast, is het goed eerst bij uzelf te rade te gaan. Waar gaat het precies om? Komt de overlast vaak voor of maar een enkele keer? Bent u de enige die er last van heeft of zijn er andere omwonenden die dezelfde klachten hebben.
Als bij beantwoording van deze vragen blijkt dat het vaak voorkomt en u er samen niet uitkomt dan is het tijd om buurtbemiddeling in te schakelen.