Korte berichten

Buurtbemiddeling groeit aan alle kanten en dat is ook te zien aan onze jaarcijfers.

Buurtbemiddeling is niet meer weg te denken blijkt uit landelijke ontwikkelingen en de cijfers van Beterburen.

75%
Inmiddels bieden al 75% van de Nederlandse gemeenten buurtbemiddeling aan hun bewoners. In 2018 zijn er 30 nieuwe gemeentes gestart en 40 gemeentes hebben al aangegeven interesse te hebben. Dit betreft allemaal projecten die volgens het landelijk erkende concept werken, welke het CCV beheert. Dus altijd met 2 goed getrainde buurtbemiddelaars op pad, die zich belangenloos inzetten. Het CCV, ministerie van Justitie en Beterburen hebben gezamenlijk de ambitie om 100% te bereiken, zodat iedere inwoner van Nederland op een laagdrempelige manier burenconflicten kunnen oplossen.

Weet u een gemeente die ook interesse heeft in deze zeer succesvolle aanpak van burenconflicten? Kijk op hetccv.nl/onderwerpen/buurtbemiddeling

Groei aanmeldingen Beterburen
In 2017 is het aantal aanmeldingen bij Beterburen verder gegroeid naar 1937. In 2016 waren dat er nog 1767. Vooral Amsterdam kende een sterke groei van 1206 in '16 naar 1361 in '17. Maar ook in Zaanstad groeide het aantal aanmeldingen van 333 naar 348.Wilt u meer lezen over het succes van 2017? Lees dan ons jaarverslag op beterburen.nl/jaarverslag 

Dat deze trend van groei zich voortzet, bleek wel uit de eerste kwartaalcijfers van 2018. De organisatie ontving voor haar hele werkgebied al 583 aanmeldingen. Hierdoor moesten alle zeilen worden bijgezet om bewoners toch tijdig van dienst te kunnen zijn. Op de bemiddelaars werd dan ook flink beroep gedaan. 1/2 juli zijn de halfjaarcijfers bekend en zal duidelijk worden of de sterke groei zich verder doorzet.

De groei is voornamelijk te danken aan het feit dat verwijzers en bewoners bij burenruzies weten dat buurtbemiddeling de eerste logische stap is om burenconflicten op een laagdrempelige manier op te lossen, namelijk door het voeren van een goed gesprek met en tussen bewoners. Buurtbemiddelaars kunnen door hun neutraliteit, onafhankelijkheid en vertrouwelijkheid veel voor elkaar krijgen.