Bemiddelaars in de Maak: Erik Feekes

Erik Feekes heeft jarenlange ervaring als trainer van buurtbemiddelaars. Een kijkje achter de schermen met een boeiende en betrokken trainer.

Iedere buurtbemiddelaar volgt een basistraining buurtbemiddeling alvorens aan de slag te gaan. Ieder jaar wordt daar een verdiepingstraining aan toegevoegd. Deze trainingen voldoen aan de eisen die het CCV hiervoor heeft opgesteld. 

Een veelgevraagd trainer is Erik Feekes. Hij geeft al jaren trainingen en workshops door heel het land. We laten hem aan het woord: 

Wat is jouw band met buurtbemiddeling?

Ik werd in 2002 gevraagd om Buurtbemiddeling Eindhoven op te zetten en vond dat een geweldig concept. Ik ging dus met plezier aan de slag. Samen met de eerste groep vrijwilligers deed ik de Basistraining en ging direct met bemiddelaars op pad om veel bemiddelingen te doen. Als coördinator heb ik altijd de connectie met de bemiddelaars het mooiste gevonden. Mijn band met buurtbemiddeling werd ook steeds groter door bij steeds meer projecten verdiepingstrainingen te geven.

Al heel wat jaren geef jij verschillende trainingen aan buurtbemiddelaars. Hoe ben jij ooit gestart met deze trainingen?

Als vrij snel gaf ik de Basistraining, vond dat heel leuk om te doen en ging leergierig zoeken naar hoe ik dat steeds beter kon doen. Op een dag, ik geloof in 2004 tijdens een coördinatorenoverleg in Utrecht, kwam de vraag aan Paul Tijssen (hij was toen nog coördinator in Zutphen) en mijzelf, hoe het onze projecten lukte om zo vaak beide partijen aan tafel te krijgen. Dat vonden we leuk om uit te leggen. Daarop volgde de vraag of wij hier ook een training in konden geven. Binnen een seconde zeiden we daarop ja. We hebben die training geschreven en de eerste 4 of 5 keer samen gegeven. We kregen veel aanvragen door heel Nederland en gingen ieder apart aan de slag. Voor verschillende onderwerpen schreven we nog meer Verdiepingstrainingen en hiermee groeide mijn passie voor trainen binnen Buurtbemiddeling.

Welke groei en veranderingen heb je in die tijd meegemaakt m.b.t. de inhoud en uitbreiding van deze trainingen voor buurtbemiddelaars?

Alleen al de Basistraining kent veel veranderingen over de laatste 16 jaar. Het CCV heeft de certificering op zich genomen en zorgt dat de inhoud van goede kwaliteit is en de onderwerpen up-to-date zijn. Het is niet zozeer moeilijker geworden, maar wel meer. Het zijn daarom nu 3 volle dagen Basistraining.

Aangezien we bij buurtbemiddeling steeds complexere zaken binnen kregen, was het ook nodig om de vaardigheden van de bemiddelaars daarop aan te laten sluiten. Veel bemiddelaars vonden (en vinden) dit ook een mooie uitdaging. “Geef mij maar moeilijke zaken!

Vanaf 2006 geef ik de training “Groepsbemiddeling” en vanaf 2008 de training “Coachen voor bemiddelaars”. Ook de 7 andere Vervolgtrainingen bieden kennis en vaardigheden om als bemiddelaars steeds meer complexiteit aan te kunnen. Ik vind het fijn wanneer deelnemers dan zeggen, dat ze die kennis ook goed kunnen gebruiken op hun werk, in hun relatie en bij de kinderen. Zeker de trainingen “Geweldloze Communicatie binnen Buurtbemiddeling” en “Deep Democracy voor bemiddelaars” zijn daar een voorbeeld van.

Wat vind jij als trainer belangrijk om mee te geven aan je deelnemers?

Ach, mijn stokpaardje, wat ik steeds vaker zeg: Let niet te veel op de inhoud, maar op de emoties en behoeften. Een relatie kan verbeteren door weer een verbinding te helpen creëren. Relaties waar de pijn weer een beetje is geheeld, leiden veel makkelijker tot eigen oplossingen.

Wat ik ook belangrijk vind: Soms zeggen bemiddelaars dat de Intake niet gelukt is, of de bemiddeling is niet goed gegaan. Plak daar voortaan het woord NOG tussen. Als bemiddelaar hoeft het succes niet onder je ogen te gebeuren. Tijdens een intake of bemiddeling ben je door je vragen en samenvattingen zaadjes aan het planten en het duurt soms even, soms lang of heel lang voordat deze ontkiemen. Vertrouw erop dat ze ooit zullen ontkiemen.

Je trainingen bieden jouw enthousiasme, betrokkenheid, humor en kennis van zaken. En wat haal jij zelf uit je werk?

Het is niet moeilijk om van elke training te genieten want ik hou gewoon van mensen. Of het nu nieuwe deelnemers zijn in de basistrainingen of een bemiddelaar voor de vierde keer in weer een nieuwe training. Dat wij als trainers mensen mogen helpen om te groeien, geeft mij veel voldoening. Daarnaast kan ik zelf ook groeien door o.a. de lat steeds hoger te leggen en zelf als bemiddelaar actief te blijven met gewone en moeilijke zaken. Zo lukt het me om als trainer steeds voorbeelden te geven van actuele ervaringen.